1.275.000 spänn kostar han!

1.275.000 spänn, vilket blir en skaplig månadspeng, har vi råd med det? Det ska nu åter sparas i Eskilstuna Kommun, men då undrar man ju, vilka ska det sparas på? Inte han väl?. Moderaten Jari Puustinen har bara lite drygt 800.000 om året och så har vi centergubben Arne Jonsson, den hoppar jag över så länge. 50 mille ska sparas för att trygga omsorg vård och skola mm. Inga sägs upp. Läs mer på kommentarer, där jag kopierar från Eskilstuna Kuriren. Tommy Malm ekonomidirektören, står jag också över!

3 tankar på “1.275.000 spänn kostar han!

 1. Citat ur Eskilstuna Kuriren den 9 maj 2021:
  ”Anställningsstopp förlängs året ut
  Det anställningsstopp som Eskilstuna kommun infört för administrativ personal förlängs året ut.

  Anställningsstoppet infördes i november förra året och skulle gälla fram till den 30 april. Bakgrunden är det effektiviseringsprogram som den politiska majoriteten satt igång där syftet är att minska kostnaderna för administration med 50 miljoner kronor under 2021. De pengar som sparas ska omfördelas till välfärdens kärnområden.

  Tanken är att samordning, digitalisering och automatisering ska ersätta en viss typ av arbetsuppgifter. När tjänster försvinner uppstår en successiv övertalighet bland den personal som berörs. För att de inte ska behöva förlora jobbet ska deras kompetens prövas mot de lediga administrativa tjänster som uppstår, därav anställningsstoppet.

  Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde fattades beslut om att anställningsstoppet förlängs till den 31 december.

  Enligt kommundirektör Tommy Malm har ingen övertalighet konstaterats ännu och ingen anställd har behövt sägas upp till följd av effektiviseringsprojektet.

  – Däremot finns ett antal vakanser inom stödprocesserna som ännu inte har ersatts i avvaktan på bedömning av besparingsbehovet och i vilken takt effektiviseringar ska göras.

  Anställningsstoppet gäller samtliga tillsvidareanställningar samt visstidsanställningar längre än tre månader inom administrationen. Undantag från anställningsstoppet kan göras men måste då godkännas av HR-direktören på kommunledningskontoret.

  – Det har hittills rörts sig om cirka 30 tjänster som huvudsakligen bemannats med visstidsanställningar. Alla tjänster har utannonserats intern först och om man inte hittat rätt kompetens inom organisationen har tjänsten i dessa fall annonserats externt, säger Tommy Malm.

  Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) tror att effekterna av projektet kommer att synas längre fram.

  – Den här typen av förändringar tar längre tid än vad man först tror.

  Kommer anställda att behöva sägas upp?

  – Hittills har inga varsel lagts vad jag vet. Men sannolikt lär det förekomma fall framöver när det inte längre finns behov av en viss typ av kompetens. I slutändan handlar allt detta om en nödvändig omfördelning av pengar till välfärden.

  Klarar ni målet att spara 50 miljoner på administration i år?

  – Nja, det blir nog på målsnöret i så fall. Däremot kommer vi att klara ekonomin för kommunen som helhet 2021. Det viktiga i arbetet med effektiviseringar är ändå att vi sänker kostnaderna, säger Jimmy Jansson.” Slut på citatet!

  Gilla

 2. Pingback: I Odlaren brinner inga bilar! | eskilstuna till vardags

 3. Pingback: Jimmy Jansson, lite lagom fet! | eskilstuna till vardags

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s