Har Tingsrätten en tjallare?

Nämndemannen, som representerar Sverigedemokraterna, skrev på Facebook i slutet av januari en kommentar kring det politiska bråket mellan försvarsminister Peter Hultqvist och SD-ledaren Jimmie Åkesson. .Alltså, så har någon på Tingsrätten i Eskilstuna tjallat på nämndemanen. Skulle vara intressant att veta vem denne skvallerbytta är. Till saken hör, att Hultqvist kallade Åkesson för en gris eller han sa, citat ”hur mycket man än sminkar en gris, så är det en gris” slut citat. Enligt vad man förstår, så måste skvallerbyttan vara en Socialdemokrat, allt annat är såklart uteslutet. Artikeln i Eskilstuna Kuriren är självfallet kopierad till kommentarsfältet!

1 tanke på “Har Tingsrätten en tjallare?

 1. Citat ur Eskilstuna Kuriren en 12 februari:
  ”SD-nämndeman i Eskilstuna utreds efter Facebookinlägg
  En nämndemans lämplighet är nu föremål för ett utredningsärende vid Eskilstuna tingsrätt efter att ha skrivit ordet untermensch i ett Facebookinlägg. ”En bisarr situation”, säger nämndemannen.

  Nämndemannen, som representerar Sverigedemokraterna, skrev inlägget i slutet av januari som en kommentar kring det politiska bråket mellan försvarsminister Peter Hultqvist och SD-ledaren Jimmie Åkesson.

  Hultqvist hade i en krönika i Dala-Demokraten skrivit ”Hur mycket man än sminkar en gris så är det en gris” för att beskriva Sverigedemokraterna.

  SD-politikern i Eskilstuna skrev då:

  Winston Churchill: ”En hund ser upp till oss människor, en katt ser ner på oss och en gris ser oss rätt i ögonen som en jämlike”

  Yepp. Nu förstår vi. Vad kan vara mer provocerande än när en untermensch ser dig rakt i ögonen och tror sig vara…jämlik?!”

  Nämndemannen tog senare bort inlägget..

  Inlägget har kommenterats flitigt och uppmärksammats av två personer som anmält nämndemannen till Eskilstuna tingsrätt med hänvisning till att uttrycket untermensch är den nazistiska termen på judar, romer, slaviska folk och andra som stod på tur för Förintelsen.

  Nils Cederstierna är chef på Eskilstuna tingsrätt och bekräftar att man inlett ett utredningsärende i det aktuella fallet.

  – Vi har öppnat ett ärende utifrån anmälan i fråga om eventuellt entledigande av nämndeman. Jag har kallat till mig den berörda nämndemannen och hade ett möte med denne i dag (fredag red:s anm.). Det mötet har inte lett till att jag beslutat avbryta utredningen som nu får formen av en mer formell prövning, säger han.

  En nämndeman kan stängas av om den genom sitt beteende kan anses skada allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Om en nämndeman begått brott eller på annat sätt visat sig vara olämplig för uppdraget, kan domstolen besluta att nämndemannen inte längre får tjänstgöra (entledigande).

  Nästa steg i utredningen kan enligt Nils Cederstierna vara ett föreläggande om att nämndemannen inkommer med en skriftlig förklaring till händelsen.

  Nämndemannen bekräftar att denne kallades till ett möte med tingsrättens chef på fredagen.

  Nämndemannen bekräftar mötet med Nils Cederstierna.

  – Jag vet att jag har använt ordet untermensch. Eftersom jag är antinazist blir det dock en lite bisarr situation när det vänds mot mig.

  Hur avsåg du att använda ordet?

  – Allt har sin bakgrund i det som kallas ”grisdebatten”. Där bland andra Hultqvist tämligen ogenerat och vårdslöst använder sig av ett avhumaniserande språkbruk. Det är sånt som nazisterna sysslade med. I det här fallet blev vi Sverigedemokrater utpekade som grisar, och det var då jag ramlade över Winston Churchills citat, säger nämndemannen.

  Nämndemannen kallar personerna som anmält för ”rabiata SD-hatare”.

  – Hade jag vetat att de skulle använda det här citatet mot mig och mitt parti så hade jag absolut inte skrivit det. Det här belyser illvilligheten i samhällsklimatet och den ängslighet vi har i debattklimatet. Människor skräms till tystnad, och lite mindre väl valda ord används som tillhyggen.

  Nämndemannen säger sig inte vara orolig för att eventuellt tvingas lämna sitt uppdrag.

  – Det är inte upp till mig att avgöra.”

  Texten kopierad som ett inlägg på Facebook…

  Slut på citatet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s